Mottó: „Ismerjük meg a természetet és a természetünket, hogy képesek legyünk örülni egy olyan világnak ami a harmónia és helyes arányok szerint működik, és mert nincs jó élet a hamisságban.”

Azzal minden ép érzékű és józan gondolkodású ember egyetért, hogy a jó víz, jó föld, jó levegő és élhető élet-rendszer nélkül minőségi életet élni nem lehet, bármennyit is költünk a tüneti kezelésre. Miként lehetséges ezen feltételek megteremtése és megtartása globalizálódott világunkban, már kevesen tudják, és nagyon kevés a hely, ahol ezt rendszerében és közösségszerveződés szintjén megtapasztalni lehetséges.

Ezekre a kérdésekre próbálnak választ adni gyakorlati tapasztalatainkkal és személyes példamutatásukkal az ökofalvak, vagy újabb elnevezés szerint az élőfalvak szerte a világon, de a 90-es évek elejétől Magyarországon is. A célirányosan összegyűjtött ismeretanyagokat ezúton szeretnénk eljuttatni a rendszer fejlesztőihez, a naponta érdeklődők sokaságához és a döntéshozókhoz.

A Magyar Élőfalu Hálózat népszerűsítése, hozzáférhetővé tétele nem csak nevelői szempontból elsődleges, de az útkeresés miatt is fontos, mivel az ökofalvak, mint közösségi modellek mintaértékű humánökológiai elkötelezettségű kezdeményezéseket és megoldásokat ajánlanak. Megismertetésük: út a saját környezettudatosságunk kialakításához.

Az eltérő természetföldrajzi környezetben létrejött modellkísérletek igazi értéke a mozaikosság, a sokszínűség. A fönntarthatóság mással nem helyettesíthető szerves műveltségi műhelyei, tudásközpontjai minden érintett, így a döntéshozók felé is szolgálhatnak kitörési pontokkal, kipróbált mintákkal. Ezek egyúttal közgazdaságilag és erkölcsileg is felbecsülhetetlen értékű, de ugyanakkor kevés anyagi befektetést igénylő „projektek” a környezetinevelés, a jövő nemzedék tudatformálása tekintetében. Tanulmányozásuk, szervezésük,és a jó példákterjesztéseelengedhetetlenül szükséges.

Ezzel a hiánypótló céllala működés rendező elveinek meghatalmazására jött létre a Magyar Élőfalu Hálózat szakmai és érdekvédelmi kollégiuma.

A magyarországi (humán-) ökológiai alapon szerveződött közösségek tájékoztató anyaga: a „Magyar Élőfalu Évkönyv” már kétszer megjelent. A kiadvány tartalmazta elérhetőségüket, megközelíthetőségüket, a kapcsolattartót, valamint a hely szellemének üzenetét, ami nagyobb tudást, reményt és biztonságérzetet ad mindnyájunknak, ha eljut hozzánk.

Környezeti nevelés

A cél olyan ökológiai szemléletmód kialakítása, ami biztosítja, hogy a gyerekek ne veszítsék el a kapcsolatukat a földdel, az évszakok változásával, a természet ritmusával, az élővilág szépségével, titokzatosságával.

Magyarországi Élőfalvak

„Ismerjük meg a természetet és a természetünket, hogy képesek legyünk örülni egy olyan világnak ami a harmónia és helyes arányok szerint működik, és mert nincs jó élet a hamisságban.”

 

Szelíd energia

A tanösvény a Nomád Tábor területén fölállított 10 állomásból és az állomásokon működő szelíd energia berendezésekből áll.

Fenntarthatóság

A szerves- gazdálkodási programunkkal partnere szeretnénk lenni mindazoknak, akik érintettek és érdekeltek a fönntarthatósági programokban.